Dolný Kubín bude mať nový kamerový systém, mesto naň získalo eurofondy


Dátum: 15.04.2023

Dolnokubínska samospráva ešte v roku 2020 predložila Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie projekt na realizáciu moderných SMART technológií, týkajúcich sa kamerového systému a verejného osvetlenia v meste. Radnica so SMART projektom uspela a po dvoch rokoch príprav a verejnom obstarávaní začína s jeho realizáciou. Projekt za takmer pol milióna eur by mal byť hotový do konca septembra tohto roku. Mesto ho bude spolufinancovať piatimi percentami zo schválenej sumy.

„Vďaka tomuto projektu do konca roka výrazným spôsobom skvalitníme monitorovanie verejného priestoru v našom meste. Dolný Kubín bude mať koncom septembra päťdesiatjeden kamier. Staré sa vymenia za nové, digitálne. Tieto kamery budú umiestnené v meste tak, aby jedna nadväzovala na druhú,“ hovorí o význame projektu primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok. 

Vďaka projektu sa vybuduje v Dolnom Kubíne nový kamerový systém a inteligentný systém verejného osvetlenia vrátane centrálnej riadiacej platformy. „V uplynulých dňoch sme začali s realizáciou rekonštrukcie vnútorných priestorov mestskej polície. Jej súčasťou je prerábanie priestoru s kamerovým systémom či vytvorenie novej miestnosti na objasňovanie priestupkov,“ ozrejmil Dušan Medzihradský, náčelník Mestskej polície (MsP) Dolný Kubín 

Prerába sa aj celý kamerový systém. Vznikne nový operačný systém s názvom Molekula, ktorý bude pozostávať z počítačov, ale aj nových televízorov. Dolnokubínska polícia už nebude mať 20 malých monitorov, ale šesť veľkých obrazoviek. Ak si pracovník chránenej dielne niečo všimne, dokáže si to zobraziť vo veľkých rozmeroch. Kamery sú umiestnené po celom meste, ktoré je sledované 24 hodín denne.  „Niektoré kamery ako napríklad na detských ihriskách budú statické. Čo v takomto prípade umožní mestskej polície stály dohľadom nad nimi. Kamery na vstupe a výstupe z mesta budú schopné prečítať aj identifikovať evidenčné číslo vozidla aj druh vozidla. Je to na všetkých vstupoch od Gäceľa cez Mokraď, Ružomberok, Žilinu či Trstenú,“ vysvetlil Medzihradský.

Podľa náčelníka MsP sú niektoré kamery analytické „To znamená, že kamery budú schopné po správnom nastavení identifikovať priestupky a samé na ne upozornia operátora. Napríklad, keď si označíme priestor a osoba alebo vozidlo sa tam bude zdržiavať nad povolený časový limit, prípadne zmizne kvetináč, lavička a podobne systém rozozná takúto situáciu a upozorní na ňu,“ doplnil.

Mestský kamerový systém bol vybudovaný približne v roku 1997. Aktuálne niektoré analógové kamery sú zastaralé. V prípade, že chcela polícia záznam, tak bol nekvalitný. „V budúcnosti tu budeme mať šesť televízorov, kde na jednom bude deväť kamier. Nové obrazovky budú väčšie. Teraz pripravujeme jednotlivé body, len aby sme vedeli, či nám to funguje. Pribudli nám úplne nové kamery pri SAD, Kotve a okolí, ulici M.R. Štefánika a AquaRelaxe. Plánom je monitorovanie priestorov parkovísk a okolia.  Ostatné analógové kamery sa  vymenili za digitálne,“ objasnil náčelník MsP Dolný Kubín 

Kamerový systém slúži na monitoring verejného priestranstva. Mestská polícia vďaka nemu zachytí ničenie majetku mesta, alebo aj výtržnosti. 


Skočiť na hlavné menu