Deň Európy v Košiciach


Dátum: 04.05.2018

Obrázok k aktualite Deň Európy v Košiciach
Deň Európy je oslavou mieru a jednoty v Európe. V tento deň si pripomíname výročie historickej Schumanovej deklarácie. Robert Schuman, francúzsky minister zahraničných vecí, vo svojom prejave prednesenom v Paríži v roku 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi.

Jeho víziou bolo vytvorenie európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou. Zmluva, ktorá viedla k vytvoreniu takéhoto orgánu, bola podpísaná o rok neskôr. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania toho, čo je dnes Európskou úniou.
 
Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravujú v spolupráci s mestom Košice symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy v Košiciach, ktorý oslávime už 4. mája na Hlavnej ulici. Témou tohtoročného Dňa Európy je „Európa v nás“.  

Celodenný program na Hlavnej ulici s pódiom na Dolnej bráne odštartujeme o 9.00 hod. a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre Košičanov, ale aj návštevníkov mesta, bude pripravený bohatý program plný zábavy, hudby a interakcie.
Účastníkov podujatia, ale aj náhodných okoloidúcich na Hlavnej ulici v Košiciach určite zaujmú súťaže a hry k téme Európy v nás, interaktívne disciplíny, ale aj hudobné vystúpenia interpretov rôznych štýlov a žánrov. Pripravené sú vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o Európskom parlamente a Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny a finálne žrebovanie v tombole.
Svoje zastúpenie bude mať aj Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie so svojimi informačnými stánkami. Tešiť sa tak môžete na množstvo zaujímavých a podstatných informácií o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o ďalších možnostiach využitia týchto zdrojov v kontexte rozvoja jednotlivých oblastí a regiónov Európy. Podporiť nás prídu aj poslanci EP Richard Sulík, Ivan Štefanec a Monika Smolková.

Na pódiu sa dopoludnia v rámci programu „Deň košických škôl“ predstavia so svojimi prezentáciami košické stredné školy, kde tiež popoludní zažijeme v podaní týchto mladých talentovaných ľudí skutočnú „Hubodnú promenádu“. Milovníkov dynamickej živej hudby poteší košická kapela Shamrock Reheads, ktorá prinesie neustále meniace sa rytmy ovplyvnené Írskymi motívmi. Vrcholom celého dňa určite bude koncert skupiny S Hudbou Vesmírnou, ktorí svojimi melodickými skladbami a originálnymi textami určite roztancujú každého návštevníka.

Skočiť na hlavné menu